Noutati

Poliția din Nisporeni a inițiat verificări în masă

În această perioadă, angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni verifică toate localurile de alimentaţie publică şi sălile de sport, care au fost redeschise din data de 15 iunie, pentru a vedea dacă sunt respectate  măsurile privind prevenirea infecției COVID-19. Cei care nu se vor conforma tuturor regulilor riscă să fie amendaţi.

După ce restaurantele şi cafenelele şi-au reluat activitatea, acum câteva zile, acestea vor fi în vizorul oamenilor legii pentru ca să nu fie încălcate normele privind prevenirea infecţiei COVID- 19 atât de către angajaţi, cât şi de către clienţii acestor localuri.

 OLESEA ŢURCANU, OFIŢER PRINCIPAL  SIC DIN CADRUL IP NISPORENI: “Administratorii acestor instituţii sunt obligaţi să respecte nişte instrucţiuni.  Aceştia sunt obligaţi de a monitoriza zilnic starea angajaţilor, de a monitoriza termometria acestora cu asigurarea evidenţei.  În caz că se depistează un angajat că prezintă simptome de stare febrilă, acesta nu este admis la serviciu, îi este recomandată autoizolarea, cu ultertioara informare a medicului de familie. Adminsitratorii sunt obligaţi de a asigura personalul cu echipament de protecţie suficient. O cerinţă, la fel de importantă, este excluderea aglomerării cu respectarea distanţei fizice între clienţi de 1,5 m -2 m. Se admite deservirea la mese a nu mai mult de 4 persoane, cu excepţia grupurilor constituite din membrii unei familii de gradul 1 şi 2 pe linie dreaptă şi colaterală.”

La rândul lor, administratorii localurilor de alimentaţie publică susţin că s-au conformat  acestei situaţii şi vor respecta în totalitate cerinţele impuse de către autorităţi.

MARIA GANDRAMAN,  ADMINISTRATOR:  “Se dezinfectează permanent, în fiecare dimineaţă înainte de  a primi clienţii, se dezinfectează localul, înăuntru şi afară. Suntem chiar vizitaţi de poliţia de sector.  Se dezinfectează la fiecare două ore, personalul este echipat cu mănuşi, cu tot ce este necesar, se măsoară temperatura, în primul rând la personal dimineaţa, apoi la fiecare client care ne vizitează.”

Odată ce s-au redeschis şi sălile de sport şi fitness, sunt reguli foarte clare care trebuie respectate pentru ca toată lumea să fie în siguranţă. Astfel, şi acestea sunt controlate de către poliţişti. Între timp, antrenorii spun că clienţii sunt primiţi doar în condiţii speciale, iar  locurile disponibile sunt mai puţine decât înainte de criza COVID-19, pentru a preveni riscul de transmitere a virusului.

GRIGORE BRAŞOVEANU, DIRECTORUL ŞCOLII  DE SPORT NISPORENI: “După data de 15 iunie s-au început iar o relaxare unde de acum s-au permis locurile chiar şi în sălile de sport, dar cu anumite condiţii. După cum vedeţi, aici la noi în sală avem practic toate posibilităţile, sala e mare, lucrează câte un singur om la o haltere, distanţa dintre dânşii e destul de mare, iese undeva 8 m2 la o persoană şi am inclus mai mult prsoanele care sunt în loturile naţionale. Celelalte discipline, majoritatea ne străduim totuşi, mai mult antrenamentele să le desfăşurăm la aer liber.  Înainte de antrenamente se face o dezinfecţie generală a sălii, se dezinfectează barele, sportivii îşi dezinfectează mâinile şi când merge schimbul de grupe se face din nou dezinfecţie totală.”

Totodată, în sălile de sport nu este permis accesul la vestiare şi băi. Antrenorii dau asigurări că nu încălcă nicidecum aceste restricţii.

 ALEXANDRU MORARU, ANTRENOR: “După capacitatea sălii 4, maxim 5 persoane, păstrăm distanţa 1,5 m – 2 m, dezinfectăm, eu cu mască, clienţii nu pun mască că nu poţi să faci sport cu mască pe faţă.  Vestiarul, baia, după cum este regulamentul, este închis, este interzis, deşi eu socot că nu e ok. Odată ce ai venit în sala de sport trebuie să se folosească de vestiar, fiindcă igiena în asta constă, să speli mânuţele, după antrenament să faci un duş că eşti transpirat, că nu contează doar aici, dar şi când ieşi de aici.”

Iar pentru că  călătoriile cu microbuzele şi autobuzele pot creşte riscul de infecţie cu virusul COVID-19, angajaţii Inspectoratului de Poliţie Nisporeni au reamintit pasagerilor despre măsurile de protecţie.

“Şoferul este obligat să vă solicite acest lucru, nu-l puteţi refuza. Masca în transportul public trebuie să fie purtată corect:să acopere atât barba, cât şi nasul. Ştiu că este cald, este incomod, dar asta este sănătatea noastră.”

 “Sunt nişte cerinţe care trebuie respectate şi exercitate. Noi vorbim cu dvs, din motiv că în ultima perioadă, în raionul Nisporeni au  crescut cazurile de această boală epidemiologică şi vă rugăm frumos, să respectaţi aceste cerinţe.”

Cei care au grijă de transportul în comun susţin că după fiecare cursă igienizează maşinile, iar pasagerii care nu au mască nu li se permite să se urce în mijlocul de transport.

GRIGORE TROFIN, ŞOFER:  “Noi respectăm toate regulile care le-au pus în faţa noastră şi ne străduim ca fiecare călător să aibă mască, facem dezinfecţie de câte ori pornim maşinile.”

În cadrul acestor acţiuni, forţele de ordine atenţionează atât transportatorii, cât și călătorii despre importanța respectării măsurilor de profilaxie, iar în cazul în care  vor fi depistaţi că au încălcat hotărârile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, riscă să fie sancţionaţi.

 SERGIU MARIAN, OFIŢER PENTRU SISTEMATIZAREA CIRCULAŢIEI RUTIERE A IP NISPORENI: “De către IP Nisporeni se petrec verificări la companiile destinate transportului de pasageri. Astfel, este verificat echipamentul de protecţie: măşti, mănuşi, dezinfectant pentru mâini, suprafeţele mijlocului de transport, controlul zilnic al conducătorilor auto la începutul turei de lucru, limitarea numărului de pasageri în trafic naţional, proporţional numărului de locuri disponibile, iar în transportul rutier urban în limită de 60% din capacitatea de îmbarcare.  Totodată atenţionăm că nerespectarea măsurilor de sănătate publică, expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi temei pentru atragerea la răspundere contravenţională sau penală.”

Amintim că autoritățile au dispus reluarea, începând cu 15 iunie, a activității instituţiilor de alimentaţie publică şi a  sălilor de sport și fitness cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire și control a infecției COVID–19.