Noutati

Scaune inteligente, instalate în parcul central al orașului Nisporeni. Sunt unicele de acest fel din țară

Astăzi, 2 aprilie, la Nisporeni, a avut loc inaugurarea Sistemului de Iluminat Public din parcul central al orașului Nisporeni. Cu această ocazie a fost lansat și proiectul inovațional „Implementarea conceptului de Smart City prin instalarea băncilor cu panouri fotovoltaice încorporate pentru alimentarea cu energia solară”, ce presupune instalarea a două bănci inteligente în scuarul monumentului istoric „Moara de Vânt” situat în parcul central al orașului.

Potrivit Agenției pentru Eficiență Energetică, cele două bănci au încorporate panouri fotovoltaice cu o putere de 110W capabile să transforme energia solară în energie electrică. Banca inteligentă cu panouri solare încorporate dispune de soluţii SMART ca exemplu: USB conectare pentru încărcarea telefoanelor mobile, Wi-Fi router pentru conectarea gratuită la reţeaua publică internet (150 Mbps/interval 4-20 m), totodată dispune de-un soft specializat care permite colectarea, sistematizarea şi analiza datelor cu privire la temperatură (-45°, +60°), umiditate (0%-100%), transfer de date online către utilizatorii finali. Banca consumă între 6W-10W, ceea ce se estimează că energia livrată în reţea va fi de 2,7 kWh pe lună în perioada iernii şi 19,3 kWh în perioada de vară.

Caracteristicile de bază ale băncii inteligente sunt încărcătoarele pentru încărcarea diferitor tipuri de dispozitive (este echipat cu două ieșiri USB cu lumină ambientală albastră pentru încărcarea oricărui tip de dispozitiv folosind un cablu USB). Are un încărcător wireless integrat în suprafața sticlei acrilice, care permite încărcarea fără utilizarea unui cablu și este conectată la o platformă de control pe care sunt monitorizate analizele de utilizare a băncii.

Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, susține că scaunele inteligente sunt, deocamdată, unicele din Republica Moldova.

„Astăzi, am dat în exploatare două scaune inteligente, din cadrul proiectului de dezvoltare a parcului inteligent din Nisporeni, care, deocamdată sunt unicele din țara noastră. Amintim că anterior am instalat stație meteo, supraveghere video, zone Wi-Fi, iluminat eficient. Aceste proiecte au fost susținute de către Agenția de Eficientă Energetică a Moldovei, pentru care le suntem recunoscători. Ne propunem, în scurt timp, sa demarăm lucrările de înverzite instalarea scaunelor și a băncilor, și chiar a sistemului de irigare în acest parc”, scrie primarul orașului pe pagina sa de Facebook.

Lucrările de modernizare au fost efectuate în cadrul proiectului „Implementarea măsurilor de eficiență energetică în cadrul Sistemului de iluminat Public în Parcul Central” și a presupus instalarea a 84 corpuri de tip LED cu puterea de 20 W, inclusiv echipamentul și utilajul necesar pentru crearea infrastructurii în vederea funcționării SIP din orașul Nisporeni.

Proiectul este susținut în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte Pilot și constituie o valoare totală de 1 631 975 lei.

Contractul de grant a fost semnat în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte nr. 7, în domeniul Surselor de energie regenerabilă privind promovarea tehnologiilor de valorificare a energiei solare prin finanțarea Proiectelor Demonstrative.

În ultimii ani, aceste tipuri de bănci au fost instalate în mai multe locații din lume, printre care și municipalitatea din Singapore, Poliția din Dubai, Republica Moldova fiind a 56-a destinție pentru băncile inteligente. AEE își dorește ca acest proiect să motiveze Administrația Locală a mai multor localități, pentru a transforma spațiile publice în medii moderne, conectate și autosustenabile prin produse inovatoare, care să îmbunătățească calitatea vieții tuturor cetățenilor.

Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.