Ciupercile ca produs alimentar, sunt apreciate de populatie. Cu părere de rău, de rînd cu ciupercile comestibele exista si ciuperci otrăvitoare, cum ar fi: galbină palidă (buretele viperei), buretele pestrit (pălăria sarpelui), buretele pestrit panteră, pseudogheaba sură, ciuciuletele, hribul ţigănesc, etc. Astfel de ciuperci nefiind corect identificate ca comestibile și acceptate voluntar în consum alimentar pot provoacă otrăvire alimentară cu urmări ireparabile și incompatibile cu viața.
În raion, a 2019 sau produs 5 cazuri de otrăviri în rîndul populației, cu afectarea a 5 persoane, din ei un caz cu deces.
La compartimentul de sănătate publică este important de a pune accent pe faptul că populației mature le revine responsabilitatea de a poseda un nivel înalt de conștientizare și de informare cu toate aspectele ce pot evita producerea intoxicațiilor de acest gen, şi nu numai. Pentru perioada caldă a anului în derulare nu avem cazuri constatate statistic medical de asemenea intoxicații, dar vigilența trebuie să ne fie prezentă permanent pentru o promovare a sănătății în rîndul populației.
Este absolut indicat, că în caz de otrăvire cu minime elemente de manifestare e necesar de chemat de urgenţă medicul din cea mai apropiată instituție medicală. Se permite de a efectua spălături a stomacului, de a da bolnavului ceai tare. Se interzice consumarea de către persoanele intoxicate a alcoolului, fiindcă ultimul contribuie la absorbirea mai rapidă a substantelor toxice degajate in organism.
Pentru a evita intoxicatiile cu ciuperci e necesar de a respecta următoarele recomandări verificate și asigurate întru evitarea consecințelor imprevizibile:
- Nu colectati ciupercile pe care nu le cunoasteti ori nu sînteti încrezuti în ele.
- Nu permiteti de a colecta ciuperci copiilor;
- Nu colectati ciuperci din fîșiile verzi de pe mărginele drumurilor, ele au proprietatea de a absorbi si concentra substantele toxice din gazele de esapament a automobilelor care circulă,
- Nu colectati ciupercile răscoapte, mucigăite, vermănoase, precum si cele bătrîne, cu dferite grade de descompunere, cu diferite schimbări anatomice
- Nu consumati ciupercile crude;
- Nu procurati ciuperci de la persoane necunoscute în piată, pe marginele drumurilor.
- Să aveti o atitudine critică faţă de toate recomandările celor ce vi le Doar după ce le veti consuma, veti suferi anume Dumnevoastră si nu persoana care le-a văndut s-au va sfătuit de a le mînca.
E necesar de reţinut că intoxicatiile cu ciuperci evaluează deosebit de violent și grav mai ales la copii, la oamenii în vîrstă si la cei care au suferit nu demult de boli grave. Deacea în alimentaţia acestor categorii de persoane nu se recomandă de a include ciuperci.
Ciupercile sînt un produs care se strică usor. Dacă sînt păstrate mult timp, nu sînt prelucrate termic corect, ele pot genera situații extrem de imprevizibile.
Fiti prudenti cînd folositi ciupercile în alimentatie.
Medic igienist,
CSP Nisporeni I. Ciubotaru