Noutati

Centrul de Sănătate Publică Nisporeni atenționează

Ciupercile ca produs alimentar, sunt apreciate de populatie. Cu părere de rău, de rînd cu ciupercile comestibele exista si ciuperci otrăvitoare, cum ar fi: galbină palidă (buretele viperei), buretele pestrit (pălăria sarpelui), buretele pestrit  panteră, pseudogheaba sură, ciuciuletele, hribul ţigănesc, etc. Astfel de ciuperci   nefiind   corect identificate   ca   comestibile  și   acceptate  voluntar   în   consum   alimentar    pot  provoacă  otrăvire alimentară   cu   urmări   ireparabile  și   incompatibile   cu   viața.

În  raion,  a   2019   sau  produs  5   cazuri  de   otrăviri  în  rîndul populației,  cu afectarea a 5 persoane, din ei un caz cu deces.

La  compartimentul  de   sănătate   publică   este   important   de a   pune   accent   pe    faptul  că populației   mature     le   revine   responsabilitatea   de a   poseda   un   nivel   înalt   de    conștientizare  și  de   informare   cu   toate   aspectele ce    pot   evita   producerea    intoxicațiilor    de acest gen, şi nu numai.  Pentru   perioada   caldă  a  anului   în   derulare   nu   avem   cazuri   constatate  statistic   medical  de   asemenea   intoxicații, dar vigilența  trebuie   să   ne   fie   prezentă   permanent   pentru  o   promovare   a  sănătății  în   rîndul   populației.

Este   absolut   indicat, că  în caz de otrăvire   cu   minime   elemente   de   manifestare   e necesar de chemat de urgenţă medicul   din   cea   mai   apropiată   instituție   medicală. Se permite de a efectua spălături a stomacului, de a da bolnavului ceai tare.  Se interzice consumarea de către  persoanele   intoxicate a alcoolului, fiindcă ultimul   contribuie la absorbirea mai rapidă a substantelor toxice   degajate   in organism.

Pentru a evita intoxicatiile cu ciuperci e necesar de a respecta următoarele recomandări   verificate   și   asigurate întru   evitarea  consecințelor  imprevizibile:

  • Nu colectati ciupercile pe care nu le cunoasteti ori nu sînteti încrezuti în ele.
  • Nu permiteti de a colecta ciuperci copiilor;
  • Nu colectati ciuperci din fîșiile verzi de pe mărginele drumurilor, ele  au proprietatea de a absorbi si concentra substantele toxice din gazele de esapament a automobilelor  care   circulă,
  • Nu colectati ciupercile răscoapte, mucigăite, vermănoase, precum si cele bătrîne, cu   dferite   grade    de  descompunere,  cu  diferite  schimbări   anatomice
  • Nu consumati ciupercile crude;
  • Nu procurati ciuperci de la persoane necunoscute în piată, pe marginele drumurilor.
  • Să aveti o atitudine critică faţă de toate recomandările celor ce vi le  Doar după ce le veti consuma, veti suferi anume Dumnevoastră si nu persoana care le-a văndut s-au va sfătuit de a le mînca.

E necesar de reţinut că intoxicatiile cu ciuperci evaluează deosebit de violent   și  grav mai  ales la copii, la oamenii în vîrstă si la cei care au suferit nu demult de boli grave. Deacea în alimentaţia acestor categorii de persoane nu se recomandă de a include ciuperci.

Ciupercile sînt un produs care se strică usor. Dacă sînt păstrate mult timp, nu sînt prelucrate termic corect, ele pot   genera   situații   extrem   de  imprevizibile.

Fiti prudenti cînd folositi ciupercile în alimentatie.

 

 

Medic  igienist,
CSP Nisporeni                                          I. Ciubotaru